Кипър - Cyprus Обявите

Главна » Кипър

1 2 3 4 5 »
Съобщението за резултатите от вторите сондажи, осъществени от американската компания Нобъл енерджи в находището "Афродита” бе студен душ за кипърското правителство, но и за илюзиите на кипърците, станали жертви на тенденциозно преувеличените оценки за възможните количества природен газ в изключителната икономическа зона на острова.

Резултатите показват, че наличните количества природен газ във въпросното находище са по-малки от очакваните.

Първоначално се твърдеше, че в границите на кипърския шелф има находища, чиито количества възлизат на 12, 15 или 20 трилиона кубични фута един кубичен метър се равнява на 35,34 кубични фута . Първият сондаж за оценка на находището бе извършен преди повече от две години, а резултатите от него бяха оповестени на 28 декеври 2011 г.

За улеснение нека наречем този сондаж "Афродита 1″. Според изчисленията от този сондаж газовото находище има от 5 до 8 т ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 29177 | Добавено от: Air2Max | Дата: 16.10.2013

Четирима български граждани – двама мъже и две жени, са арестувани от полицията в Пафос за кражби. Според съобщението на Главното управление на Кипърската полиция по този начин е разбита българска мрежа от крадци в района.

В апартамента в Пея, в който са живели четиримата, полицията е открила огромен арсенал от откраднати вещи, за които потърпевшите им бивши собственици са сигнализирали органите. Намерени са 5 преносими компютри, 4 IPAD, 15 мъжки и дамски часовници, 9 мобилни телефони, 6 камери, 11 дамски чанти и портмонета, 8000 евро, бижута и други вещи, за чието наличие арестуваните са дали различни обяснения. Полицията смята, че намерените вещи и пари са доказателство за извършените в последно време поредица от кражби от хотелски стаи в различни туристически райони. Четиримата български граждани днес ще бъдат изправени пред окръжния съд в Пафос за издаване на заповеди за задържането им. ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 8492 | Добавено от: Air2Max | Дата: 27.09.2013

Четири заповеди за арест на високопоставени служители издаде полицията на Кипър днес. Сред тях е и председателят на Управителния съвет на кипърския държавен телеком CYTA Статис Китис. Арестите са във връзка с провежданото разследване за съмнителна сделка със земя със средства от пенсионния фонд на компанията.

Изпълнението на заповедите започна днес по обед. Статис Китис е задържан в кабинета си, а останалите трима заподозрени са очаквали следователите по домовете си. Заради скандала, вихрещ се в Кипър от месеци, вече бяха арестувани двама полицаи и един бизнесмен.

Обвинението към Китис и другите служители в CYTA е за нарушения при покупка на земя в района на Дромолаксия, близо до Ларнака. Сагата с нея започва през 2007 г. и бележи серия от трансформации и прехвърляния. Парцелът е продаден от кипърски турчин /според разследването – незаконно, защото не е живял в контролираните о ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 4298 | Добавено от: Air2Max | Дата: 24.09.2013

Бившият служител на КГБ Владимир Стржалковски бе избран за член Съвета на директорите на Банк ъв Кирпос (Bank of Cyprus), съобщи италианският вестник Giornalettismo.

"Бившият руски шпионин от КГБ Владимир Стржалковски бе избран в Съвета на директорите на голямата кипърска банка Банк ъв Кипрос. В ръководството на кредитната институция, спасена благодарение на парите от европейските страни, има много руснаци", пише в изданието.

"Спасяването на Кипър от банкрут стъпваше на две опорни точки, едната от които беше реструктурирането на хипертрофираната банкова система. Втората по значение банка в страната Лаики (Laiki) беше затворена, а депозитите над 100 хил. евро, които се намираха в Банк ъв Кипрос, бяха замразени и силно орязани. Сумите на вложителите бяха трансформирани в акции в новата Банк ъв Кипрос, поради което в новия кръг акционери силно нарасна броят на ру ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 4177 | Добавено от: Air2Max | Дата: 24.09.2013

Интензивен авиотрафик през последните 48 часа

Министър Вигенин: използване на химическо оръжие хвърля страната в изключително опасна спирала на терора

Пристигат военни самолети и войски в базата, което засилва предположенията за участие на Кипър в евентуална военна операция срещу Сирия. При бъдеща атака срещу Сирия Кипър ще се окаже във фокуса на въздушната кампания и идването на военните самолети показва, че САЩ, Великобритания и съюзниците им са в готовност за нападение. Това съобщават кипърски медии, цитирайки и международните агенции.

Западните държави са уведомили сирийската опозиция да очаква удар срещу силите на президента Башар Асад в рамките на няколко дни, предаде Ройтерс. Според руски медии до две денонощия Вашингтон може да обяви война на Дамаск.

Евентуалното включване на Кипър във военния конфликт чрез британ ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 4956 | Добавено от: Air2Max | Дата: 27.08.2013

Значително се увеличава пътният данък, който собствениците на автомобили в Кипър ще трябва да плащат от януари 2014 г. Тогава се предвижда да влезе в сила новият закон, който обвързва поскъпването на налога с изхвърлянето от превозните средства на големи количества въглероден диоксид. Решението за тези промени бе взето правителството.

Новата оценка на системата е необходима не само по екологични причини, но също така и защото Кипър трябва да хармонизира нормативната си уредба със законодателството на Европейския съюз за емисиите на въглероден диоксид, обясни правителственият говорител Христос Стилианидис.

Според новия ред размерът на пътния данък в бъдеще ще зависи от нивото на вредните газове, отделяни от колата. Бъдещият закон ще класифицира превозните средства в четири категории, с различна скала на пътния данък в зависимост от замърсяването, което те причиняват.

В моме ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 3577 | Добавено от: Air2Max | Дата: 22.08.2013

Отляво на дясно: Консулът Николай Караиванов, издателката на в. «Български новини» Бойка Атанасова, г-жа Караславова и Н.П. Андрей Караславов, бивш посланик в Гърция, по време на откриване на българския храм в Атина.Българският дипломат Николай Караиванов е новият консул в Кипър. Той ще встъпи в длъжност до края на месеца, тъй като мандата на настоящият консул Александър Михов изтича и той се прибира за България. «Първите два месеца ще се отдам активно на почивка и риболов», сподели пред «Български новини» г-н Михов, който вече 9 години работи неуморно зад граница. Припомняме, че преди мандата си в Никозия, г-н Михов беше консул в генералното консулство на България в Солун. И в Никозия, и в Солун г-н Михов помагаше максимално и безрезервно на българската диаспора и откликваше винаги на всеки зов за помощ. Щафетата до края на месеца той предава на г-н Караиванов, който също е бивш генерален консул ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 2883 | Добавено от: Air2Max | Дата: 14.08.2013

След серия от значителни намаления на цената на електроенергията в Кипър през тази година, днес кипърският регулаторен орган CERA обяви, че е одобрил искане на електроснабдителната компания АИК за увеличаване на цената на тока. Това е първото за годината увеличение и то е минимално.

Одобреното от CERA повишение на цената на електричеството в Кипър е от 0.134 цента/кВтч на 0.136 цента/кВтч за всички потребители на АИК. Според изчисленията на АИК този ръст ще се отрази слабо върху сметките на потребителите – с 2 цента повече за 1000 киловата. Взетото решение се базира на издаденото на 20 юни постановление на министъра на търговията, с което се определят мерки за справяне с недостига на гориво и защита на уязвимите групи потребители. Една от мерките разширява категориите потребители, които заплащат по специални намалени тарифи. От 1 август съгласно постановлението на министъра с преференции ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 942 | Добавено от: Air2Max | Дата: 09.08.2013

"С война заплашва Кипър открито Мехмет Али Талят заради газовите находища”, с тези заглавия гръцките медии коментираха интервюто на бившият лидер на кипърските турци

Бившият лидер на кипърските турци и експрезидент на т. нар. Севернокипърска турска република Мехмет Али Талят не изключва възможността за нова турска военна интервенция в Кипър заради експлоатацията на газовите находища в изключителната икономическа зона на острова. Политически това е възможно да се направи, заявява той в обширно интервю, дадено за в. "Симерини”. Интервюто бе публикувано в навечерието на тристранната енергийна среща в Никозия. На нея енергийните министри на Кипър, Израел и Гърция дискутират регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие именно в енергийната сфера, добива и износа на природен газ. Според Талят президентът на Кипър Никос Анастасиадис е "достатъчно смел”, за да пое ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 875 | Добавено от: Air2Max | Дата: 07.08.2013

Заводът за преработка и обезсоляване на морска вода в Епископи, Лимасол, ще бъде открит от президента на Кипър Никос Анастасиадис тази вечер /7 август/. Изграждането на инсталацията започна през 2009 г. и завърши в началото на 2013 г. Новата мощност е важна част от водоснабдителната система на острова и от решаването на неговия воден проблем.

Експлоатацията на новия завод за обезсоляване на морска вода ще отговори на нуждите на потребителите от общините в област Лимасол. Дневният му капацитет е 40 000 куб. метра вода, с възможност да стигне до 60 000 куб. метра. Цената на водата според договора за изграждането на инсталацията е 0.8725 евро на куб. метър, но има клауза, позволяваща тази стойност да се адаптира в зависимост от цените на петрола и електричеството, както и от увеличени разходи за труд. Предвижда се и да се създава воден резерв в завода през времето, когато язовирите могат до ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 935 | Добавено от: Air2Max | Дата: 07.08.2013

От днес на острова започва пет дневен фестивал за любителите на бира. Освен него ща има и друг атрактивен фестивал, който ще отведе гостите си назад във времето, в Медната епоха, съобщава БНТ.

Фестивалите канят в Кипър многобройните туристи и гости на острова, също така и  живеещите там, за повечето от които е започнал  месецът на отпуските. На източното и западното крайбрежие на острова ги очаква вълнуваща екскурзия в историята, много музика и танци, забавления и бира.

Два дни продължава Осмият ежегоден фестивал на известното село Кисонерга на западното крайбрежие на Кипър, който предлага уникално съчетание на история и забавления. Освен с красивия си плаж и банановите си градини, селото е прочуто и с един от най-древните исторически обекти на острова – разкритото при археологически разкопки селище от халколита, датирано около 3900 г. пр.н.е.

Под лозунга "Агия Напа празн ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 730 | Добавено от: Air2Max | Дата: 06.08.2013

Кипърските власти планират отделянето на 17 милиона евро за спасяването на националния превозвач "Сайпръс Еъруейс”, съобщи Газета Ру, като се позова на местния вестник "Политис”. Правителството също така подготвя пан за преструктуриране на компанията, на която са нужни 54 милиона евро. Повече от половината от тази сума трябва да бъдат предложени от частни инвеститори. В хода на преструктурирането "Сайпръс Еъруейс” планира да съкрати около една трета от персонала (до 385 души). Освен това заплатата на служителите ще бъде намалена с 10% и няма да бъде увеличавана до 2018 година. Броят на самолетите ще бъде намален до пет. 
ЕС ще вземе окончателно решение за съдбата на превозвача през тази есен.

95% от "Сайпръс Еъруейс” принадлежи на държавата. В най-близко време компанията може да прекрати полетите си.

... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 708 | Добавено от: Air2Max | Дата: 06.08.2013

Европейският съюз, Кипърският синдикат СЕК и Конфедерацията на независимите синдикати на България (КНСБ) осъществяват нова програма, която ще предоставя информация и помощ за работниците в Кипър.

Проектът цели да се справи с проблемите на конкуренцията и експлоатацията на труда, както и да подкрепи местната работна ръка, съобщава местното издание "Фамагуста газет".

Програмата е едногодишна и чрез нея ще се прилагат действия с цел да се защитят правата на работниците в Кипър и България. На пресконференция действащият генерален секретар на СЕК Андреас Матсас и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков очертаха както целите и действията на програмата, така и поетите от двете страни ангажименти.

По мнение на Матсас сътрудничеството има за цел да запълни създадената от дезинформираността на българските граждани в Кипър за техните права и задължения. Българските граждани представляват 9% от ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 953 | Добавено от: Air2Max | Дата: 06.08.2013

Наказателният съд в Ларнака произнесе днес присъдите по делото срещу срещу четиримата признати за виновни за експлозията във военно-морската база "Евангелос Флоракис” в Кипър на 11 юли 2011 г.

Пет години лишаване от свобода за бившия министър на отбраната на Кипър Костас Папакостас и по 2 години затвор за тримата бивши висши офицери от пожарната служба е решението на съда, която бе обявено днес. Бившият министър на отбраната Коста Папакостас не присъства на съдебното заседание поради тежкото му здравословно състояние. Той се намира в болницата в Никозия. Съдът в Ларнака се произнесе по делото за най-голямата трагедия в страната след турската военна инвазия от 1974 г. на 9 юли тази година. Обвинения бяха повдигнати срещу 6 подсъдими – двама бивши министри и 4 бивши висши офицери от Националната гвардия и пожарната служба. След близо 5-часово съдебно заседание, четирима бивши висши политичес ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 687 | Добавено от: Air2Max | Дата: 02.08.2013

Първата ми среща с българите в Никозия е стряскаща. Две мургави девойки, едната от които перхидролно руса, се въртят на малкото площадче на входа на централната улица в кипърската столица. Ясно е, че се правят на проститутки, затова започвам да търся с поглед сутеньора им. Те обаче се насочват към други мургави девойки, седнали на пейката до мен, които си говорят на английски. От разговора им става ясно, че са индийки и учат в местен американски университет. Българките обаче ги смятат за наши ромки и ги заговарят на български: "Вие българки ли сте?". Въпросът веднага е париран на английски: "Приличаме ли на българки?" Става ми тъжно, защото е ясно, че точно ромките, предлагащи се на площада, създават представата за българите в Кипър. След малко разбирам, че ромите често сядат на пейките под огромното дърво. За разлика от циганите в България, които се турчеят, тук те се представят с български имена - ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1539 | Добавено от: Air2Max | Дата: 01.08.2013

Над хиляда китайски инвеститори са купили жилища в Кипър през последната година, възползвайки се от предоставената им облага да получат виза, която им позволява да се движат в страни от ЕС, пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Властите в Кипър промениха процедурата по издаването на визи за богатите имигранти, за да се опитат да насърчат инвеститорите на острова.

Законът позволява на чужденец, собственик на къща на стойност най-малко 300 000 евро, да получи право на постоянен престой, като досега стотици китайски граждани са придобили вили на острова, за да могат да пътуват по-свободно в Европа.

За постоянния престой се изисква още чужденецът да докаже, че няма утежнено криминално досие и да внесе 30 хиляди евро за малък срок от време в местна банка. Цените на имотите в Кипър са паднали с най-малко една трета.

На фона на конкуренцията на други страни като Исп ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 641 | Добавено от: Air2Max | Дата: 01.08.2013

Кипърци се смятат за богопомазани. Дали защото живеят на острова на най-красивата богиня Афродита, или заради продължилия повече от 30 години небивал икономически възход, местните хора са уверени, че нито криза, нито стихии могат да ги ударят. През годините страната бе поставяна в разни черни списъци като една от най-големите перачници на пари в света заедно със Сейшелите и остров Ман. Кипърци обаче откровено неглижираха всякакви предупреждения. Разпадът на финансовата система от март насам сякаш го потвърди. Независимо че прогнозите бяха много лоши и се говореше за 60 процентно орязване на влоговете в Банк ъф Сайпръс, новината от вторник е, че кипърците отново са се измъкнали сухи. Депозитите ще бъдат орязани едва с 47,5 на сто, а загубилите част от авоарите си ще получат акции от банката.

"Можем да обещаваме всичко, каквото поискат от Европа и Международиня валутен фонд. Но истината е, че десн ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1288 | Добавено от: Air2Max | Дата: 01.08.2013

Никозия. Близо 20 хиляди българи се трудят в Кипър, но само половината са с договори. Това заявиха от кипърския синдикат на работещите SEK. По официални данни нашите гурбетчии на Острова на Афродита са едва 10 хиляди.

Масово българите работят при по-ниско заплащане от кипърските им колеги, заплатите се бавят и има лошо отношение към тях, отчетоха от SEK. Нашенци се хващат на работа най-вече в туризма - ресторанти и хотели и търговията на дребно.

Кипърският синдикат съвместно с КНСБ стартират общ проект за по-добра защита на българските работници. Той предвижда да се открие информационно бюро в столицата, в което експерти ще консултират на български език нашите гурбетчии и ще им помагат в разрешаването на спорове с работодателите. Близо 5 пъти е нараснала безработицата на островната държава за ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1018 | Добавено от: Air2Max | Дата: 23.07.2013

Посланикът на България в Кипър е посетил българина Борислав Борисов, който от 5 месеца е неправомерно задържан в страната.

Вълчев е обяснил липсата на отговор от негова страна и забавянето си с мотива, че не е бил известен за случая. Той е получил само факс, в който е информиран от кипърските власти, че са задържали нелегален имигрант, който ще бъде екстрадиран от страната до 2-3 дни. Посланикът не е бил информиран, че Борислав отказва да напусне Кипър.

След разговора си с българина Веселин Вълчев се е ангажирал незабавно, още на същия ден, да разпореди официална проверка по случая. Той обаче е обяснил на Борислав, че самата проверка може да отнеме време, защото процедурите в страната са много бавни. Посланикът е бил изненадан от факта, че правилата и условията в приюта за задържане, където се намира нашенецът, са като в затвор. Вълчев е заявил пред Борислав, че е възможно да го посет ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1459 | Добавено от: Air2Max | Дата: 23.07.2013

Близо 10 хил. българи работят в Кипър, като те са третата най-голяма чуждестранна група трудещи на острова. Това заяви зам.-председателят на синдикалната организация SEK Андреас Мацас по време на представяне на съвместен проект с КНСБ, на което присъстваха президентът на синдиката Пламен Димитров и вицепрезидента на организацията Пламен Нанков.

Проектът има за цел да запознае работещите в Кипър българи с трудовите им права. За 12 месеца, през които ще тече инициативата, се очаква да бъдат преведени на български трудовият кодекс, социално-осигурителният кодекс и други важни документи, касаещи труда и правото на работа, заяви Нанков. Предвижда се, след като завърши проектът, да бъдат проведени обучения на синдикални членове, които да помагат на място в Кипър, както и да се разработи сайт, който да дава онлайн консултации.

По думите на Мацас кризата се е ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1186 | Добавено от: Air2Max | Дата: 22.07.2013

В понеделник, 22 юли 2013 г., от 12.30 ч. в централата на КНСБ, ет. 11, заседателна зала ще се проведе съвместна пресконференция на КНСБ и най-големия синдикат в Кипър - Конфедерацията на трудещите се от Кипър (SEK). Темата ще бъде „Българските и кипърските работници - проблеми и възможности зад граница" и се реализира по проект „Информационен мост България - Кипър" в рамките на подписаното на 20 февруари 2012 г. споразумение между двата синдиката. Това е първият проект, чрез който ще бъдат подпомагани български работници в чужбина.
Известно е, че в резултат на кризата и растящата безработица в Кипър има лоша обществена нагласа към европейските работници, в т.ч. и към българските. Освен че за българските работници често е трудно да си намерят работа в страната членка на ЕС, те са потърпевши и при някои случаи на закъснения на заплати, осигуряване на по-малка сума от размера на заплатата ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 707 | Добавено от: Air2Max | Дата: 20.07.2013

Министерският съвет на Република Кипър реши в четвъртък да предостави лиценз за първото казино в южната част на средиземноморския остров. Икономиката на Кипър попадна в още по-голяма зависимост от туризма и чуждестранните инвестиции, за да излезе от дълбоката рецесия.

В северната част на остров Кипър, окупирана от Турция, отдавна работят много казина. Точно обратното е в южната.
В гръцката кипърска част, въпреки че процъфтяват много подобни нелегални съмнителни места, казината официално са незаконни. Това е най-вече заради ожесточената съпротива на кипърската православна църква срещу хазарта.
Парламентът, който сега е във ваканция, вероятно още от първите си заседания през септември ще реши за вдигането на забраната за казината.
Текстът, одобрен от правителството в четвъртък, предвижда отварянето само на едно казино в голям морски курортен комплекс, където се ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 798 | Добавено от: Air2Max | Дата: 19.07.2013

От спукан тръбопровод, по който се е подавал нефт от танкер до местна електроцентрала, са изтекли 100 т петрол

100 т петрол са изтекли в морето край бреговете на Северен Кипър заради инцидент с танкер на частната компания АКСА, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Представител на кипърските турски биолози заявил, че това е най-голямата екокатастрофа край острова и че каквито и сили да бъдат мобилизирани, 20% от петрола никога няма да може да бъдат събрани от морето.

Според информации на кипърските турски власти нефтеното петно се е разпростряло на площ от 5 км в морето.

Инцидентът е станал, след като се е спукал тръбопровод, по който се е подавал нефт от танкера до електроцентрала на компанията АКСА.

Плавателен съд за почистване на петролните петна е потеглил от турското пристанище Мерсин.

Властите в Северен Кипър са поискали също и помощ от ООН.

М ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1234 | Добавено от: Air2Max | Дата: 17.07.2013

30-годишен българин е задържан неправомерно в Кипър и лежи от 5 месеца в кипърски затвор.
За случая разказа пред news.bg неговата сестра Веселина Кожухарова от Златарица, Великотърновско.

Борислав Борисов е работил легално в град Ларнака в Кипър. Първоначално е бил охрана на казино, след това е работил като шофьор. Мъжът имал разрешително за работа, легална шофьорска книжка и разрешително за оръжие, съобразно с кипърските закони, разказа още неговата сестра.

През месец януари тази години Борислав решава да се прибере до България. Той се обажда по телефона на майка си и й казва, че отива да си резервира билет за пътуването. Това е бил и последният разговор на мъжа с близките му, преди да бъде задържан от кипърските власти и отведен в ареста.

При задържането му е представ ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1830 | Добавено от: Air2Max | Дата: 16.07.2013

Кипър отбелязва 39-ата годишнина от военния преврат през 1974 г. Превратът и последвалата инвазия на Турция, довели до разделянето на страната, са най-черната страница в историята й. Преговорите за решаване на Кипърския въпрос между двете общности на острова се очаква да бъдат възобновени през октомври, предаде БНР.

Вой на сирени огласи Кипър в 8.20 часа тази сутрин – точния час, в който започва инициираният от гръцката военна хунта преврат срещу правителството на Кипър и неговия президент архиепископ Макариос Трети. Възпоменателна служба – панахида за загиналите защитници на републиката, отслужи архиепископът на Кипър Хризостомос Втори в присъствието на президента Никос Анастасиадис. Положени бяха венци на гробовете на убитите по време на военните действия на мемориалното гробище в Никозия.

Парламентът на страната на специална сесия днес, на която присъств ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1175 | Добавено от: Air2Max | Дата: 15.07.2013

Кипърски съд намери за виновен бивш военен министър за смъртта на 13 души при масова експлозия в склад за муниции през 2011 година, която доведе до най-мащабното спиране на електричеството и сериозен удар върху икономиката, съобщи Ройтерс.

Костас Папакостас, който действа като министър при бившото комунистическо правителство, бе намерен за пряко отговорен за склада с конфискуваните ирански муниции, които избухнаха в ранните часове на 11 юли 2011 година.

Съдът обяви, че мунициите са стоели с месеци в помещение с висока температура и предупрежденията за нарастващия риск от експлозия са били игнорирани.

„Нямаме съмнение, че обвиненият е бил запознат с риска...но си е затворил очите пред опасността", обяви съдия Тефкрос Економу.

Срещу Маркос Киприану, бивш външен министър и еврокомисар, и заместник-началникът на армията са свалени обвиненията за небрежност.

Т ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 708 | Добавено от: Air2Max | Дата: 09.07.2013

Криминалисти ще помагат на съдии в Кипър за по-задълбочено разследване на причините, довели до финансовата криза, която принуди страната да поиска спасителна помощ от международните кредитори. Трима бивши съдии от Върховния съд водят разследване на финансовите практики в Никозия.

Кипърският правосъден министър Йонас Николау обяви, че проблемите, с които се сблъскват съдиите, могат да бъдат отстранени чрез разследване, което да се води от следователи, занимаващи се с наказателни дела. Кипърските власти бяха принудени да наложат тежки данъци на депозитите над 100 хиляди евро в двете най-големи банки през март. Това бе едно от условията за получаване на спасителна помощ от 10 млрд. евро от международните кредитори. Финансовите проблеми в страната доведоха до постепенно закриване на Кипърската народна банка - "Лаики", която бе с огромни задължения ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 714 | Добавено от: Air2Max | Дата: 06.07.2013

Кипър не може да приеме нито един бежанец от Сирия и се опасява от неконтролируем приток в страната, заяви пред ИТАР-ТАСС директорката на имиграционната служба на републиката Ана Сакали.

"За нас ситуацията в Сирия в момента представлява най-голямата опасност. Това се обяснява с незначителното разстояние между Кипър и Сирия, а също и с достъпа, който сирийските бежанци имат до контролираната от Турция северна част на Кипър, откъдето те имат възможност да пресичат буферната зона на ООН, разделяща острова," изтъква Сакали.

"Ние сме осигурили пълен достъп на сирийците за работа или обучение в Кипър, но те нелегално се прехвърлят в северната част на острова и след това се обръщат към нас за получаване на бежански статут. Засега този поток е ограничен, но той съществува и ние не знаем какво може да се случи, ако обстановката в Сирия се развие по неблагоприятен сценари ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 807 | Добавено от: Air2Max | Дата: 05.07.2013

Окръжният съд във Фамагуста издаде постановление за 7-дневен арест на 40-годишен кипърец и 26-годишната му приятелка от България. Те са задържани като участници в трафик на наркотици и незаконно притежаване на оръжие. Оставането им в ареста е с цел да се улесни воденото от полицията разследване на това престъпление.
След информация на полицията в Агия Напа по сигнал за продажба на наркотици е спрян автомобилът, управляван от 26-годишната българска гражданка, следван от мотоциклет, управляван от 40-годишния кипърец. Кипърският гражданин е заловен с нерегистриран, незаконен пистолет и амфетамини, а българката е хваната с кокаин. При разследването в дома им са намерени още 21 грама кокаин и 2 грама канабис. В магазина, който поддържа българската гражданка, е открито и самоделно взривно устройство, което е обезвредено от полицията.

За двамата се води разследване за ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1054 | Добавено от: Air2Max | Дата: 05.07.2013

Полицията в Пафос е арестувала 19-годишен българин за кражби и обири. Издирва се и негов съучастник.

При проверка той е притежавал 4 крадени кредитни карти, принадлежащи на различни лица. В дома му са намерени 580 евро и предмети, които са изчезнали при три кражби, сигнали за които са били подадени в полицията по-рано. При разпита заподозреният не е могъл да даде адекватни обяснения за наличието на доказателствата в дома му, открити при претърсването, и е бил арестуван за тези нарушения.

Според полицията в Пафос 19-годишният българин е един от двамата души, записани от камери при използване на открадната кредитна карта и изтегляне на сума от 100 евро, подаден сигнал за което тя също разследва. Органите на реда издирват и съучастника му.

Източник: Български Новини


Категория: Кипър | Преглеждания: 835 | Добавено от: Air2Max | Дата: 01.07.2013

Кипър ще предостави своята авиобаза "Андреас Папандреу" за ползване от руските ВВС. За това са се договорили външните министри на двете страни Сергей Лавров и Йоанис Касулидис в Санкт Петербург, съобщава кипърският в. "Филефтерос". Очаква се споразумението да бъде подписано при предстоящото посещение на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва.

Русия вече използва пристанището на Лимасол за дозареждане на свои бойни кораби. След като получи надеждна опора и за своите бойни самолети, тя ще бъде в състояние да провежда операции в Източното Средиземноморие. Неотдавна Москва обяви, че руският флот се връща за постоянно присъствие в Средиземно море.
Засега Русия разполага само с база в сирийското пристанище Тартус. Но неясното бъдеще на Сирия, където кипи гражданска война, явно кара Кремъл да търси нови варианти за осъществяване на намеренията си в кл ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 766 | Добавено от: Air2Max | Дата: 24.06.2013

Никозия. Туристическият бизнес на Кипър призовава служителите на авиокомпанията „Сайпръс еърлайнс” да се откажат от плановете си за стачка, предаде ИТАР-ТАСС. В публикувано днес изявление на Асоциацията на кипърските туристически агенции, Асоциацията на собствениците на хотели в Кипър и Асоциацията на кипърските предприятия в сферата на туризма се подчертава необходимостта да не ескалира трудовият конфликт в разгара на туристическия сезон, предаде ИТАР-ТАСС.
„Призивите за провеждане на стачка не само поставят под заплаха съществуванието на самата авиокомпания, но и на туристическия сектор, както и на цялата икономика”, казва се в документа. В него се подчертава, че туристическите асоциации подкрепят решението на администрацията на „Сайпръс еърлайнс” за реализирането на стратегията, която ще позволи спасяването на национал ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 729 | Добавено от: Air2Max | Дата: 18.06.2013

Опозицията на Кипър едва се побира в кожата си. Президентът на страната Никос Анастасиадис преди няколко дни отлетя за преговори в Париж с частния самолет на руски милиардер, при което за луксозния полет той не е платил нито една стотинка.

Кипърци са възмутени от полета на президента на страната до френската столица Париж с частен самолет, собственост на руски милиардер. Анастасиадис нямаше никаква възможност да лети за Париж с Кипърските авиолинии: френските авиодиспечери стачкуваха, и обичайният самолет, макар и с не много обичаен пътни, можеше да не бъде приет. А трябваше да се лети: с френските партньори трябваше да се проведат много важни икономически преговори.

Изправен до стената от неволята, президентът се е свързал със своя приятел-руснак и вторият му услужил със своя малък частен самолет. Все ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 729 | Добавено от: Air2Max | Дата: 18.06.2013

До 28 юни можете да подадете заявление за участие в тазгодишната програма на Министерството на труда и социалното осигуряване в Кипър за безплатна едноседмична лятна почивка. Тя ще действа от 21 юли до 13 септември, както "Български новини” вече съобщи в броя си от 7 юни. Въпреки тежката икономическа криза в страната, бюджетът осигури възможност отново да се приложи схемата за безвъзмездна помощ за летния отдих на работещите в страната. Но поради финансовите затруднения в Кипър средствата са орязани и тази година в програмата за летуване ще участват само планински хотели, няма оферти за морския бряг, за да може в условията на криза да се подкрепят финансово планинските райони и курорти, каза специално за "Български новини” Евангелия Георгиаду, старши експерт в Службата по социално осигуряване в Министерството на труда и социалното осигуряване и консултант на вестни ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 1224 | Добавено от: Air2Max | Дата: 16.06.2013

От 17 юни /понеделник/ в сила влизат одобрените от правителството нови, по-високи цени на билетите за градските и междуградските автобуси. Увеличението на билетите и различните по срок карти варира от 15% до 75%.

Еднократният /еднопосочен/ билет в градския транспорт вече ще струва 1.50 евро вместо 1 евро, както досега. Дневната карта поскъпва от 3 евро на 5 евро. Билетът за нощните автобуси /от 23.00 до 4.00 ч./ става 2.50 евро.

С нови цени са и билетите за автобусите от междуградския транспорт. Автобусната компания IntercityBuses, която свързва всички райони на страната, обяви новата си тарифа на своя сайт. От 17 юни пътуващите по тези линии ще плащат /цената на билет в едната посока и на билет отиване и връщане/:

Никозия – Ларнака – 4 евро /в едната посока/, 7 евро /отиване и връщане/

Никозия – Лимасол – 5 евро и 9 евро ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1170 | Добавено от: Air2Max | Дата: 12.06.2013

Инсталацията е дело на кипърския художник Андреас Ефстатиу и с нея той представя визията си за затъващата икономика на страната

С 20 произведения от гипс и перлит, силно напомнящи тоалетни, но и надгробни плочи, осъмна вчера входът на кипърската централна банка, съобщи АП.

Скулптурите бяха наредени в две редици пред сградата, а минувачите реагираха на гледката със смесица от изумление и мълчаливо съгласие.

"Не е ли истина?", казва 62-годишният Кокос Константину, взирайки се в произведенията.

Оказа се, че инсталацията е дело на кипърския художник Андреас Ефстатиу и с нея той представя визията си за затъващата икономика на страната.

Ефстатиу заяви, че желанието му е кипърците да станат от леглата си и да изразят презрението си към жалкото състояние на страната.Източник: vesti.bg

... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 817 | Добавено от: Air2Max | Дата: 11.06.2013

Европейският съюз със съгласието на Анкара и Никозия разработва формула за връщане на безлюдния в момента град Фамагуста/Вароша на кипърските гърци, съобщават кипърските гръцки вестници, цитирани от БТА в понеделник.

Това оповестил кипърският външен министър Йоанис Касулидис, като по този начин потвърдил новината, разпространена от кипърския гръцки в. "Политис".

Целият въпрос за Фамагуста би могъл да получи тласък след подновяването на кипърските преговори през октомври, казал Касулидис. Той подчертал, че дотогава е нужна правилна подготовка, а целият преговорен процес за Кипър да остане под егидата на ООН, но в него да се включи и Анкара. Той окачествил като илюзия обстоятелството, че кипърският проблем за разделения остров може да бъде решен само с участието на двете етнически общности.

Във връзка с това в. "Политис" ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1287 | Добавено от: Air2Max | Дата: 03.06.2013

Огромен проект е принудена да реализира Агенцията по кадастър в Кипър. Оказва, се че едно от условията за изход от кризата на страната се крие в узаконяването на хиляди обекти, построени през последните 30 години. Това ще налее в държавния бюджет огромна сума пари, посредством данъци.

„Цели квартали с луксозни постройки в Лимасол, Никозия и Ларнака са без разрешение за строеж и по документи се водят парцели и ливади”, обясни Кристос Стилианидис, прессекретар на правителството.

През април в Кипър бяха приети промени в данъчното законодателство. Правителството обещава да направи данъчните ставки по-справедливи към юни 2014 г., когато ще се получат новите данни от регионалните кадастрални служби. За да се справят с узаконяването на обектите служителите ще имат 12-часов работен ден. Между 1000 и 3000 решения за узаконяването на имоти ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 752 | Добавено от: Air2Max | Дата: 03.06.2013

Налагането на таван за размера на намалението на наемите в Кипър е последният вариант, около който се обединяват в парламента на страната. За постигнатата позиция относно законопроекта на АКЕЛ, за който "Български новини” вече информира, съобщиха днес от Комисията по вътрешните работи.

Председателят й Янос Ламарис обясни, че максималният размер на наемите за къщи и апартаменти ще бъде до 20%. Това ще важи за договори, сключени преди 2013 г., и ще обхване наеми до 600 евро. Така максималната сума на намалението ще бъде 120 евро.

За магазини, офиси и други търговски площи максималното намаление ще бъде 400 евро и ще обхване наеми до 2000 евро.

Предложеният законопроект ще бъде окончателно гледам в пленарната зала следващия четвъртък /6 юни/. Ако бъде приет, ще влезе в сила от 7 юни и действа в продължение на една година.

Източник: ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 966 | Добавено от: Air2Max | Дата: 30.05.2013

Православната църква в Кипър е постигнала споразумение с руски инвеститори за строежа на голям хотел върху църковен имот по крайбрежието на Пафос в южната част на острова, чиято цена възлиза на 70 млн. евро, пишат вестниците в Никозия, цитирани от БТА.

Това е съобщил самият кипърски архиепископ Хризостом. Църквата е предоставила имота под аренда, като годишно ще получава от това 1.5 млн. евро.

Кипърската църква ще предостави също и свой терен за строежа на англоезично училище, за което ще получава годишна аренда от 300 хиляди евро, както и от построяването на слънчев парк. Годишната аренда от него ще възлиза на 800 хиляди евро.

Архиепскопът призовал кипърските банки да бъдат освободени от наложените ограничения заради кризата. Той предупредил, че ако тази ситуация с банките на острова се запази, те ще рухнат

В края на март Хризосто ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 595 | Добавено от: Air2Max | Дата: 29.05.2013

Никозия. В петък кипърски съд издаде постановления за 3-дневно задържане срещу четирима души, обвинени в сключване на брак по сметка, предаде „Коломбо газет”.
Двама от задържаните са мъж и жена с българско гражданство, другите двама са граждани на Бангладеш и Шри Ланка.
Полицията работи по хипотезата за мрежа, организираща незаконното влизане и престой на чужденци в Кипър.
Четиримата са били арестувани в град Ларнака.


Информационна агенция "Фокус"Категория: Кипър | Преглеждания: 1210 | Добавено от: Air2Max | Дата: 25.05.2013

Христофиас е убедил или принудил банки и фондове да купуват държавни кипърски облигации

Председателят на комисията по финанси към кипърския парламент обвини бившия президент на страната Димитрис Христофиас в "престъпна небрежност" за това, че е довел островната държава до фалит за пет години, докато е бил на власт, съобщава гръцкият сайт фимес.gr, цитиран от БТА.

Пред комисията, разследваща евентуална вина на политици за кризата в банковата система и кипърската икономика, Николас Пападопулос, депутат от Демократическата партия ДИКО, подкрепяща сегашния кабинет, казал, че "няма друга страна, която за пет години да е била доведена от излишък до фалит", както Кипър. Гърция, Ирландия и Португалия успяха за три седмици да се договорят с външните кредитори, а Кипър преговаря с тях девет месеца, к ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 719 | Добавено от: Air2Max | Дата: 23.05.2013

Турция започна да полага тръбите, които по революционен начин ще доставят вода до непризнатата Севернокипърска турска република, съобщи турският информационен сайт worldbulletin.net.

Полимерните тръби с обща дължина малко над 80 км няма да лежат на морското дъно, а ще вървят по окачени конструкции на 250 метра под морското ниво. Те ще свързват вече изградения язовир "Алакьопрю” в южната турска провинция Мерсин с язовира "Гечиткьой” край Кирения на разделения между гърци и турци остров.

Водопроводът трябва да бъде завършен през 2014 г. Предвидено е да пренася по 75 милиона куб. метра вода годишно. Цената му е 850 млн. турски лири (към 350 млн. евро) и ще бъде платена от Анкара. Кубик вода от него ще струва 90 куруша (към 36 евроцента).

www.trud.bgКатегория: Кипър | Преглеждания: 1118 | Добавено от: Air2Max | Дата: 19.05.2013

На церемония днес в Брюксел, по време на срещата на министрите на културата от 27-те държави-членки на Европейския съюз, Пафос официално бе провъзгласен за "Европейска столица на културата” през 2017 г.

Заедно с кипърския град столица на културата след 4 години ще бъде и град Орхус в Дания, съгласно решението на Европейската комисия.

Пафос спечели престижната титла в националната надпревара, където негови конкуренти бяха Никозия, подкрепяна от Ларнака, и Лимасол.

В своята програма Пафос обяви намеренията си да се превърне в една "открита културна сцена”. Повечето събития ще се проведат под открито небе, сред естествения декор на живописното крйбрежие. Хилядолетната история на града ще бъде представена като кръстопът на цивилизациите. С много инициативи Пафос ще популяризира богатото наследство в неговия район, уникалните многовековни паметници на културата, ар ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 674 | Добавено от: Air2Max | Дата: 17.05.2013

Очаква се налогът да донесе приходи от около 136 млн. евро в хазната

Нов законорпоект, който ще увеличи размера на данъка върху недвижимите имоти в Кипър, бе одобрен от мнозинството депутати в парламента след няколко седмици на преговори, съобщи онлайн изданието The Move Channel.

Очаква се налогът да донесе приходи от около 136 млн. евро в хазната.

Предвижда се също така да бъде наложен и 10% такса за собствениците на имоти, които не успяват да внесат дължимия налог до 30 септември всяка година. Годишният данък ще бъде изчисляван на базата на оценката на имотите в Поземления регистър.

Според публикации в местната преса властите не са имали достатъчно време, за да съберат необходимата информация за подготовката на изчерпателен закон. От правителството отбелязаха, че Лимасол, Никозия и Ларнака са места, където има имоти без регис ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 666 | Добавено от: Air2Max | Дата: 16.05.2013

Не е тайна, че когато преди два месеца започна масовото теглене на депозити от кипърските банки, руските вложители бяха тези, които повлякоха крак. Документи, получени и анализирани от агенция Reuters, разкриват точните числа и имена на крупните вложители, а сметката показва, че най-големите компании, прибрали парите си от двете главни кипърски банки през първите две седмици на март, са именно руски и източноевропейски.

Най-малко 3.6 млрд. евро са преместени в други сметки извън острова през тези 14 дни, сочат документите. Много от фирмите в тях на пръв поглед са с неясен произход. Списъците хвърлят светлина върху развитието на кипърската криза и разкриват как данъчното убежище с население от едва 1.1 млн. души е събрало депозити от над 72 млрд. евро – повече от четири пъти брутния вътрешен продукт на страната.

Черно на ... Прочетете още »
Категория: Кипър | Преглеждания: 627 | Добавено от: Air2Max | Дата: 16.05.2013

Кипърската комунистическа партия АКЕЛ официално предложи страната да излезе от еврозоната, съобщава електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос", цитирано от БТА.

Пред журналисти лидерът на партията Андрос Киприану заяви, че предложението е включено в дневния ред на утрешното заседание на националния съвет. Заседанието е свикано от президента Никос Анастасиадис. В съобщението на президентството не се споменава какво ще обсъждат партийните лидери.

"Всички казваме, че трябва да излезем от кредитното споразумение. Ние предлагаме един начин това да стане и сме готови да чуем техните предложения. Ако всички (партии) искат да се оттеглим от споразумението, смятам, че най-малкото трябва да го обсъдим", отбеляза Киприану.

Според него постепенното прилагане на споразумението ще ограничи значително възможностите на банковия сектор да повлияе на растежа. В същ ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 778 | Добавено от: Air2Max | Дата: 15.05.2013

Брюксел. В понеделник еврозоната е превела първия транш от заема за Кипър, който бе отпуснат на страната в рамките на програма за финансова помощ, предаде АФП.
2 милиарда евро са били преведени чрез Европейския механизъм за стабилност. Още един милиард евро ще бъдат отпуснати на Никозия до 30 юни, заяви в свое комюнике механизмът.
Общо 10 милиарда евро бяха обещани на Кипър в замяна на редица рестриктивни мерки и реформи за оздравяване на икономиката на острова.

Информационна агенция "Фокус"


Категория: Кипър | Преглеждания: 749 | Добавено от: Air2Max | Дата: 13.05.2013

В Кипър спешно трябва да се създадат условия за бързо възстановяване от икономическата криза, разкриване на работни места и устойчиво развитие”, заяви министърът на труда и социалното осигуряване Зита Емилианиду, която даде старт на първите три програми за борба с безработицата.

Програмите са на обща стойност 30 млн. евро и се финансират със средства от държавния бюджет и европейските фондове, предаде БНР. Целта е спешно да се разкрият 8000 работни места, на които ще се приемат регистрирани на борсата безработни. Те са част от пакета мерки на правителството за борба с безработицата и за икономическо възстановяване на страната, които бяха обявени през април от президента Никос Атнастасиадис

Най-голям е проектът, насочен към туристическата индустрия, на която Кипър сега основно разчита за икономическото си възстановяване. Той е с бюджет от 20 млн. евро и чрез него ще бъда ... Прочетете още »

Категория: Кипър | Преглеждания: 1024 | Добавено от: Air2Max | Дата: 09.05.2013

Пострадалата е в тежко състояние

Само за ден в Кипър се разиграха две драми с българи. При нелепа катастрофа в Никозия тази сутрин загина 27-годишна жена. 53-годишна нашенка, живееща в село недалеч от Пафос, била жестоко намушкана с нож от мъжа, с когото живеела. Пострадалата българка има прободни рани до белия дроб, но въпреки че състоянието й е тежко, опасност за живота й няма, съобщава електронното издание Incyprus.

Жената е настанена в болница в Пафос, а 57-годишният насилник е задържан от полицията.

www.blitz.bg


Категория: Кипър | Преглеждания: 1818 | Добавено от: Air2Max | Дата: 07.05.2013

Реклама
Cyprus Обявите не носи отговорност за публикувано от потребителите съдържание, включително за всички форуми, обяви, игри, тестове, видео, музика и друга информация.

За реклама | Контакт